Tekengebied 32

DRONE VALIDATION

Diameter meten met de hand vs. autonoom

E02CEF62-17D5-4BB4-A230-15E1FA122ECF

Introductie

Corvus Drones heeft onlangs in samenwerking met Track32 een toepassing ontwikkeld voor het meten van de diameter van Belgian Mums om hun rijpheid nauwkeurig te bepalen.

9D4B2E2D-6862-48D0-A624-C11256DABDA6

Traditioneel meten medewerkers enkele representatieve Belgian Mums met een meetlint. Onze autonome drone maakt het mogelijk om een nauwkeurige meting te doen van een groter aantal bloemen in een kortere tijd, waardoor telers een beter inzicht krijgen in de rijpheid. 

Om de nauwkeurigheid van de diametermetingen van de drone te valideren hebben we een validatie uitgevoerd waarbij we handmatige diametermetingen vergeleken met de diametermetingen van onze drone. Lees verder voor de resultaten!

 

De toepassing

De drone maakt top-down beelden van Belgian Mums, waardoor de toepassing individuele bloemen kan detecteren. Vervolgens berekent de toepassing de diameter van de bolchrysant in pixels, die wordt omgezet naar centimeters. Deze diametermetingen worden gemiddeld en teruggekoppeld aan de teler, wat zorgt voor een nauwkeurige indicatie van de rijpheid.

Validatieproces

Voor de validatie werd Kwekerij Baas in Ens, Nederland, geselecteerd als testlocatie. In totaal werden 20 representatieve en niet-representatieve Belgian Mums in een volwassen rijpheidsstadium gekozen. Bij elke bloem werd een QR-code geplaatst, die diende als bekende referentie voor het vergelijken van de diametermetingen van de drone. De QR-code is een gemakkelijk detecteerbare vierkante referentie, waarvan de fysieke grootte nauwkeurig bekend is. Hierdoor konden we de diametermeting van elke individuele chrysantenbol door onze drone vergelijken met een fysieke, bekende referentie.

We staan altijd open voor een validatie bij klanten om de nauwkeurigheid van onze drone aan te tonen. We ontwikkelen en verbeteren onze toepassingen voortdurend. Wil je een demonstratie aanvragen?

Resultaten

Tabel validation article2

In de bovenstaande tabel worden zowel de werkelijke diameter (gemeten met meetlint) van elke chrysanthemum als de diameter berekend door onze toepassing weergegeven. Over het algemeen vertoonden de metingen van de drone een nauwkeurigheid binnen 2 cm van de werkelijke diameter. Enkele uitschieters werden waargenomen bij bloemen die niet perfect rond van vorm waren (gemarkeerd in de tabel), wat het nauwkeurig schatten van hun diameter bemoeilijkte. Gemiddeld genomen was de afwijking van de drone-metingen ten opzichte van de werkelijke diameter 0,8 cm, wat als acceptabel wordt beschouwd. Bij niet-sferische Belgian Mums werden grotere fouten tot 3,6 cm waargenomen, wat aangeeft dat er op dat gebied nog kan worden ontwikkeld.

FF82D811-D67C-4E5F-BBF9-C3CBAFAE51D6

Verbeteringen en toekomstige implementatie

Met deze toepassing kunnen telers de rijpheid van meer planten sneller en nauwkeuriger meten dan ooit tevoren, ver voorbij de beperkingen van handmatige metingen. De applicatie voor het meten van de diameter kan worden aangepast voor verschillende gewassen door het toevoegen van extra trainingsgegevens. Denk bijvoorbeeld aan kropsla. In feite kunnen alle gewassen die individueel detecteerbaar zijn vanuit een top-down perspectief van deze toepassing profiteren.

De waardevolle ervaring die we hebben opgedaan, zal dit jaar worden samengebracht in een praktische testomgeving bij Kwekerij Baas. Hier zal onze drone de diameters van een hele baai met Belgian Mums volgen, vanaf het begin van hun groeicyclus tot ze volgroeid zijn. Deze geautomatiseerde drone-metingen zullen worden vergeleken met handmatige metingen om te waarborgen dat ze in lijn liggen met menselijke verwachtingen.

FF82D811-D67C-4E5F-BBF9-C3CBAFAE51D6

Na deze validatie kan de toepassing worden opgeschaald voor grotere kasoppervlaktes en mogelijk zelfs voor diverse gewassen. Zo kunnen de voordelen van deze technologie nog breder worden benut.